Wat een heerlijke week! De afgelopen 5 dagen vierden we vakantie met Dona Rolha’s ouders aan de kust in Vila do Conde. Het luxe appartement had wel 3 wc’s en al snel zaten we te grappen over de zaagsel-plee die we 10 maanden lang gebruikten.

ons zaagsel toilet

De eerste jaren dat we de ruïne hadden (maar nog in Nederland woonden) kampeerden we tijdens onze zomervakantie op ons eigen erf in Portugal. Er was toen nog geen waterput geslagen en geen elektriciteitsaansluiting: een echte off-grid DHZ camping.

We douchten in de rivier of met solar camping douches. Plassen had ook wel in de tuin gekund, maar we kozen toch voor een zaagsel toilet. Na wat research vond Nuno de seperator: een speciale wc-bril voor zaagsel-wc’s die urine van de poep gescheiden houdt, waardoor het niet gaat stinken. De seperator kreeg een mooi ombouwtje en zodoende konden we beneden in de ruïne een mooi ‘privaat’ maken. De plas ging in een fles, de poep in een emmer en je ’trok door’ met een handje zaagsel. Het werkte geweldig!

De fles leegden we op de composthoop en de inhoud van de poepemmer begroeven we ergens in een hoekje van de tuin.
(Als je slecht tegen gedetailleerde pies, poep en andere wc verhalen kunt, hou dan hier op met lezen en switch naar de volgende post)

eco toilet ervaringen

Dat hebben we een paar vakanties gedaan. Er is één dag geweest dat ik huilend naar een hotel met een echte wc ben gevlucht. Dat was toen het al dagen regende en ik ook nog eens onverwacht zwaar ongesteld werd. Maar buiten dat, waren we echt enthousiast over onze eco-let. We knikten instemmend bij artikelen over de verspilling van schoon drinkwater bij het doorspoelen van reguliere wc’s. Net als bij artikelen over de waarde van poep in een zelfvoorzienend eco bestaan.
We zagen we er dan ook totaal niet tegen op om in de ruïne en daarna in ons DHZ tuinhuis alleen nog maar een eco-let te hebben.

Zodoende installeerden we ons na de emigratie op zolder van de ruïne. We plakten één zolderkamertje af met plastic, waar ons bed stond. En in het torenkamertje zetten we ons eco-let. Een emmer ernaast met zaagsel, een afvalbakje voor het gebruikte wc-papier en een emmer voor de voorraad wc-rollen enzo. De plasfles moest elke dag geleegd worden, de poepemmer elke 3 dagen. Het enige dat wel eens wat odeur gaf, was het bakje met gebruikt wc-papier. En verder, eerlijk waar, geen stank.

nooit meer een zaagsel wc

Maar… als je dat langer moet doen dan 3 weken zomervakantie, dan komt al snel de dag dat je er helemaal klaar mee bent. Zeker als je in de winter eerst naar buiten moet om je eco-let te legen voordat je naar de wc kunt. En zonder al te veel in de details te treden; het ontwerp van de seperator voorziet niet in het hebben van menstruaties. Bedenk daarbij dat ieder mens gedurende een jaar wel eens darmproblemen heeft. En dat het gebrek aan water in een eco-let het schoonmaakwerk niet gemakkelijker maakt. Kortom, ons eco-let mocht de cabana niet in en in ons tuinhuis-de-luxe hebben we weer een reguliere wc. Jippie!

PS: We zijn wel van plan om het eco-let weer te voorschijn te halen voor een leuke eco buiten-badkamer voor onze exclusieve off-grid kampeerplek. We laten het je weten, wanneer je kunt reserveren 😉

PS2: Voor een andere mening over de seperator, lees deze blog

share:

Tags: