Mijn neef heeft laatst een lijst gemaakt met allemaal dingen die hij in zijn leven wil doen of leren. Een mooie variant van een bucketlist. Ik maak dat soort lijstjes niet, want ik zeg altijd ‘Mijn leven loopt nooit zoals ik het gepland had’.
Zo had ik nooit, maar dan ook echt nooit bedacht dat ik zelf een betonnen trap zou maken.

De oude trappen op ons Portugese erf waren verschrikkelijk. Prachtig om te zien, maar een ramp om te belopen. De treden waren allemaal te hoog en ongelijk. Een vriend van ons, Nuno en ik zelf zijn er van afgedonderd, dus daar moest iets aan gebeuren.

Het ontwerp van de buitentrappen

Er zijn van allerlei formules en regels te vinden voor het ontwerp van een trap. op basis daarvan kan je de diepte en de hoogte van de treden bepalen. Ik wilde er vooral voor zorgen dat alle trappen in onze tuin dezelfde optrede en aantrede krijgen. Daarvoor nam ik als startpunt de trap op het onderste terras omdat die langs het huis loopt. De trap brengt je van de begane grond van het huis naar de eerste verdieping, zo’n 3,5 meter hoog. Ik koos voor 20 treden van 17,8 cm hoog en een aantrede van 25 cm, dat geeft een stijgingshoek van 35,1˚.

De tredes worden bekleed met granieten plakken, met een diepte van 28 cm, dan loopt het lekkerder. Met deze afmetingen kwamen de andere twee trappen ook mooi uit.
Al schetsend en met SketchUp bedachten we waar precies de trappen moesten komen.

Maar hoe?

Daarna moesten we bedenken hoe de trappen gebouwd moesten worden. We hadden met een aannemer er al eens over gebabbeld. Die stelde voor om het met betonblokken te doen en eventueel te bekleden met granieten plakken. Toentertijd vonden we dat een heel slecht idee. Nee, het moest natuurlijk uit massief granieten blokken gebouwd worden, zoals vroeger.
Ondertussen weten we wat het prijsverschil is tussen die twee en hoe zwaar die stenen blokken zijn: niet te doen.
Dus kozen we voor betonblokken, daarmee maken we ook de terrasmuur achter ons huis, dus dan wordt het een mooi afgestuct geheel. Nadat we ons suf hadden gezocht naar een mooi en betaalbaar traphek/reling, en niet hadden gevonden, besloten we om een schuinlopende wand te bouwen naast de trap die ook als reling dient. Tussen de wanden zou dan een betonnen trap gestort moeten worden, op een schuine heling van grond en zand. Opeens leek dat storten van een betonnen trap niet meer zo moeilijk en besloten we dat we het zelf gingen doen.

DHZ van de betonnen buitentrap

De eerste trap mocht onze proeftrap zijn. Dat is de bovenste trap, die niet direct in het zicht is van het huis. Deze mocht mislukken, als het ware. Stom genoeg was het wel de moeilijkste om te maken, omdat er een bordes in zit en een hoek. En de trap heeft als enige referentie een terrasmuur van rotsblokken die niet echt recht loopt.
Eerst moest de plek vrijgemaakt worden: dus wat grond (±1,5 kuub) weg gegraven en wat grote rotsblokken uit de oude terrasmuur weggehaald.

Klik op de afbeelding om je wiskunde op te halen…


Daarna zijn we begonnen met de betonblokken muur te bouwen. Dat hadden we ook niet eerder gedaan, maar dat blijkt niet zo heel moeilijk. Het is een soort groot lego. Met een waterpas en een grote haakse hoek en wat geduld lukte het aardig. Alleen die schuinlopende muur. Hoe krijg je die nu in dezelfde stijgingshoek als de trap?

Gelukkig was ik vroeger echt een wiskunde-meisje en herinnerde ik me dat je dat makkelijk moest kunnen uitrekenen met tangens. Ik zal niet beweren dat ik de kennis nog paraat had, maar ik oogstte wel veel bewondering van Nuno (die er op school nooit iets van begrepen had).
Daarna tekenden we de contouren van de treden op de muren en storten we de boel weer vol met grond en puin, zodat we de trap konden gaan storten.

Het storten van beton

Op die berg van grond en puin legden we plastic, zodat het water uit het beton niet weggezogen wordt in de grond. Daarboven kwam de bewapening, die we met wat steentjes van de grond lieten zweven, zodat dat later in het midden van het beton zou komen. Vervolgens bouwden we de bekisting voor de treden.
De dag erna was het aanpoten: 3 emmers grind, 2 emmers zand, 1 emmer cement en een emmer water mixten we in de betonmixer tot een soort erwtensoep. En dan hophop, met emmertjes die soep in de trap storten. En dat 35 keer! Gedurende de dag werd het steeds zwaarder omdat we steeds hoger de trap op moesten lopen met die emmers. Er ging bijna 2 kuub beton in de trap. Net voordat het donker werd, waren we klaar (voldaan en vooral moe).

De afwerking

Daags erna hebben we het beton nog wat besproeid met water tegen te snelle uitdroging in de zon. En na 2 dagen hebben we de bekisting eraf gehaald. Het ziet er niet slecht uit voor een eerste keer. Volgende keer moeten we nog wat beter aanstampen en gaan we de bekisting een beetje anders maken, zodat we de treden netter kunnen afstrijken. Deze proeftrap zal later nog gestuct en afgewerkt worden met granieten ‘placas’ en dan ziet hij er perfect uit.

Lees ook onze volgende post over een betonnen buitentrap maken met meer bouwdetails


Handige Portugese woorden

mijn neefo meu sobrinho (zoon van je broer of zus)
o meu primo (zoon van je oom of tante)
betonbetão
cementcimento
zandareia
grindbrita
een trapuma escada
bekistingcaixaria
houten plankentábuas de madeira
betonijzerbarra ferro
betongaasmalha sol
beton vlechtdraadarame recozido
betonmolenbetoneira
moecansado

08-10-2019

share:

6 Comments

    1. Thank you Rita! In Dutch we use the same word for cousin and nephew (‘neef’), that’s why we easily mix them up….

  1. Ik heb zo veel bewondering… Bij het lezen van het verhaal kwamen mijn wiskundefrustraties meteen weer boven. Ik heb het twee keer gelezen en geprobeerd het mee te redeneren: missie mislukt. Gelukkig hoef ik geen trappen te maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.