Tijdens de laatste weken van de winter lieten we een plaatselijke steenhouwer een stenen stapelmuur bouwen. Deze ‘maestro de pedra’, zoals hij in onze streek wordt genoemd, is een fantastische vakman. Hij ziet er niet bijzonder sterk uit, maar in een oogwenk verplaatst hij de stenen van 250 kg naar elke hoek die hij wenst.

Wat denk jij? Hoe lang heeft hij erover gedaan om deze toegangsmuur te bouwen?

Boven: ons tijdelijke toegangshekje.
Onder: onze nieuwe toegangspoort, gebouwd van de oude stenen uit een voormalige terrasmuur.

Voordat ik het antwoord geef, zal ik je wat meer vertellen over het bouwproces.
Onze tuin was nog steeds een puinhoop, nadat we het nieuw terras rond de ruïne hadden aangelegd. Er lagen verschillende stapels grond en stenen/rotsen te wachten om hergebruikt te worden in een nieuwe toegangsmuur en om een oprit voor de auto te egaliseren.
Daarom lieten we eerst een man met een graafmachine langskomen. Hij maakte de fundering voor de nieuwe muur. En tilde de twee stenen pilaren op en zette ze samen met de steenhouwer op hun plaats. Hij verzamelde ook de grote stenen en legde die dicht bij de te bouwen muur.

De oorspronkelijke pilaren van het landhuis lagen al tientallen jaren geduldig te wachten om weer in ere hersteld te worden.

Daarna stond de maestro er alleen voor. Nuno en ik hielpen hem een beetje, door kleinere stenen te verzamelen om tussen de grote stenen te klemmen. En zo nu en dan moest een van ons helpen om de stenen op de muur te kantelen. Maar de meeste hulp haalde hij uit andere dingen:
O ferro
De ijzeren staaf om de stenen te wrikken, op te tillen, te sturen en te tuimelen. Ze zijn er in verschillende maten. En sommige heeft hij zelf gemaakt van dik betonstaal (waarschijnlijk goedkoper dan kant-en-klare staven).
Barrotes
Hij gebruikte twee kastanjehouten balken om de stenen de muur op te krijgen. Hij had geen lier, geen kraan, alleen zijn blote handen en een sterke rug.
Kennis
Hij verraste ons elke keer met zijn keuze van stenen voor een bepaalde plaats in de muur. Wij dachten dan ‘dat past niet’, maar hij maakte ze passend. Bovendien, zo vertelde hij ons op een toon vol mysterie, ‘De stenen weten, waar ze heen moeten…’
Vloeken
En als de stenen het niet weten, of vergeten zijn, vloekt de maestro tegen ze om ze op hun plaats te zetten! Het is hilarisch om hem de hele dag te horen praten en schelden op de stenen. ‘Anda, é isso mesmo, anda, filho da puta!’ Vrouwvriendelijke Nuno probeerde hem over te halen om in plaats daarvan ‘Filho do Putin’ te zeggen. Maar dat lukte niet…

Het kostte hem slechts drie dagen om de toegangsmuur te bouwen. De kant naar de weg gericht, is de voorkant, die heeft hij er mooi en recht uit laten zien. De binnenzijde is minder strak en daar planten we later wat struiken voor.
De houten poort was een overblijfsel uit Nederland. We hebben hem zelf gemonteerd. Hopelijk kunnen we, als de ruïne klaar is, de oprit ook bestraten.
Maar voor nu, houden we het zo rustiek.

Woorden om te communiceren met de ‘Maestro de Pedra’

steenhouwerpedreiro
stenenpedras
droge stenen muurmuro de pedra seca
poortportão
ijzer/ijzeren staafo ferro
houten balkbarrote
hamermartelo
beitelcinzel
houweelpicareta/alvião
waterpasnível
draadfio
greppelvale
aardeterra
gatburaco
gravenescavar
vullenpreencher
diepteprofundidade
hoogtealtura
meetlintfita (métrica)
schietloodprumo
22 apr 2022

share:

4 Comments

  1. Prachtige muur! Je ziet de hand van de meester. En heel artistieke pilaren. Doet een beetje denken aan de walviskaken die je tot in de jaren ´80 van de vorige eeuw – soms al gebroken – in Krommeniedijk aan weerszijde van poorten zag staan.

    1. Dankje Ton! De vorige eigenaren had die pilaren voor ons laten liggen, want dat waren de originelen van ons landje. De man met het graafmachine vond ze té lelijk. Maar wij zijn heel blij met deze ‘rural’ stijl. Abraço!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.