Ongezien zijn er nachtelijke indringers in onze tuin geweest.
Wat verbazingwekkend is, want hun soort is een opvallende verschijning: ze hebben een witte, donzige vacht, met duidelijke zwarte stippen. En dit is de schade die ze na hun bezoek achterlieten:

Schade aan jonge esdoorn en appelboom

Beter gezegd, dit is de schade die hun kinderen achterlieten.
Onze nachtelijke indringer was de gestippelde houtvlinder, een nachtvlinder die eitjes legt op de jonge stam of takken van een boom. Uit deze eitjes komen kleine larfjes die een gaatje boren in de schors om naar binnen te gaan. Onder de schors vreten ze zich drie jaar lang tonnetje rond. En daarbij laten ze een tunnel van 30-40 cm lang achter zich! De grote rups verpopt zich net onder de schors en kruipt daarna de boom uit als een mooie nachtvlinder:

Zeuzera Pyrina
© Ana Gonçalves, www.naturdata.com

De gestippelde houtvlinders zijn actief van begin juni tot eind augustus. In deze periode paren ze en leggen de vrouwtjes hun eieren. Nu weten we dat we in die tijd van het jaar de jonge fruitbomen moeten controleren op boorgaatjes. Want een paar van die rupsen kunnen met gemak een boom omleggen. Ze hebben een voorkeur voor appel-, peren-, kweepeer-, olijven-, kastanjebomen en esdoorns. Maar af een toe een pruimenboom kan ook.
Aan de schade te zien, zaten de rupsen al zeker een jaar in deze esdoorn en appelboom. De bast voelt op die plekken een beetje week. En als je er een mesje inzet, leg je de weggevreten tunnel makkelijk open. Met een stukje ijzerdraad kan je dan de rups (met een vies geluid) doodsteken. Hopelijk hebben we onze jonge bomen op tijd gered. Naast deze twee bomen op de foto, waren nog zo’n 5 andere kweeperen, peren en appels aangevreten.

De daders: de larven van de gestippelde houtvlinder.
Hoewel we insecten liever in leven laten, verkozen we dit keer onze jonge bomen.


Op het Iberisch schiereiland wordt deze nachtvlinder beschouwd als een plaag. Professionele telers hangen in de zomer feromonenvallen op, om de mannetjes te vangen. Zonder mannetjes geen bevruchting, zonder bevruchting geen larven uit de eitjes.

Wij zullen zover niet gaan. Maar we weten nu wel waarom sommige bomen van onze jonge aanplant niet lekker wilde groeien. Dat wordt wachtlopen deze zomer.

share:

4 Comments

  1. En wat ga je dan doen tijdens het wachtlopen, de mannetjes of de vrouwtjes vangen?
    Wel balen van die jonge bomen!

    1. Tijdens wachtlopen gaan we eieren rapen (weghalen) en boompjes controleren op kleine boorgaatjes (te herkennen aan een soort bruin strontje dat aan de bast hangt). Dan kunnen we de larven sneller doodprikken.
      De jonge bomen hebben een klap gekregen, maar het lijkt erop dat ze het gaan overleven.

      1. Ja, dat is te hopen, dat de boompjes eroverheen groeien.
        Zou ook stom van dat vlindertje zijn, want dan hebben ze in de toekomst geen broedbomen.
        Maar de boompjes zullen er wel zwakker door zijn geworden, paar extra paaltjes zeker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.