Begin december deelden we enthousiast onze nieuwe schuiframen. In diezelfde periode plaatsten we ook de eerste nieuwe balkondeuren, vers geschilderd en met het glas er zelf ingezet.
Het zag er waanzinnig mooi uit:

De balkondeuren lijken veel op de originele deuren. Terwijl de nieuwe varianten dubbel glas en een ruitje extra hebben en voorzien zijn van kozijnen en drempels. Dat moet de regen, wind en kou buiten houden. We waren heel blij met het resultaat.

Daarna

Totdat de jaarlijkse december-regen-maand begon. Drie weken lang viel er elke dag meer dan 20 mm. Na een paar van dat soort dagen begint de ruïne door te sijpelen als een slecht regenpak. Bij de oude balkondeuren liep het water dan onderlangs naar binnen, maar nu… ook?!?!?!?
Het was verschrikkelijk: Er viel zo veel regen dat het water door elke steen en kier van de gevel naar binnen leek te komen. Lekkages waarvan wij dachten dat die door de oude deuren kwamen, bleken in de gevelmuur van 50 cm dik te zitten.

Gelukkig zaten de deuren goed in de verf, maar dat bleek niet te helpen voor een fenomeen dat ik nog niet kende: Het kastanjehout begon te bloeden.

Het zag er niet uit.

Nou ja, nog niet kende… Toen ik de eerste ramen in de grondverf had gezet, viel me wel op dat er iets door de verf schermerde. Een soort roestvlekjes of wat grijze tekening, alsof de verf niet goed dekte. Na wat research las ik dat kastanjehout kan bloeden als het vochtig wordt. Het hout heeft een hoog looizuur gehalte, dat die reactie veroorzaakt. Daarna ben ik overgestapt op duurdere grondverf, die claimde deze reactie te blokken. Dat heeft dus niet geholpen.
Maar er is natuurlijk meer aan de hand: De gevel lekt. En als het hard regent en waait, sluiten deuren die naar binnen draaien niet goed af, waardoor het kozijn aan de binnenzijde nat wordt.

Twee stappen vooruit en één achteruit.

Nadat ik mijn tranen en de deuren had gedroogd en we de tegenslag accepteerden, hebben we oplossingen gezocht. We kochten speciale tochtstrippen, waardoor de inwaaiende regen niet meer in het kozijn komt. Ik vond een andere remedie tegen bloedend hout. En we pakten de boel in tot de tijd dat het weer warmer en droger is.

Ná ervoor en erna…

Voorjaar

Nu ‘Abril, águas mil’ bijna voorbij is, kunnen we weer vooruit. Ik heb de afgelopen weken de volgende balkondeur behandeld met schellak. Dat is een product, afkomstig van luizen, dat het bloeden van het hout moet voorkomen. De eerste testjes zijn veelbelovend.
Schellak schilfers dien je voordat je het kunt aanbrengen, op te lossen in alcohol van 96%. Dat was de afgelopen maand, door Covid-19, niet gemakkelijk te verkrijgen. Je kunt het ook oplossen in spiritus, maar daar kreeg ik wel wat hoofdpijn van. 🥴

Met de schellak in spiritus opgelost, moest ik wel een mondkapje dragen. (Gelukkig was ik niet ziek)

Als ik klaar ben met schilderen, gaan we deze deur plaatsen. En dan maar eens zien of we weer een tegenslag moeten incasseren…


Handige Portugese woorden:

ervoorantes
ernaapós
daarnadepois de
lekkagefuga
looizuurtanino
kastanjehoutmadeira castanha
schellakgoma laca
alcoholálcool
spiritusálcool azul
vrij vertaald: april doet wat hij wilabril, águas mil
tegenslagcontratempo

30 april 2020

share:

2 Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.