Deze zomer werken we bijna alleen maar aan de renovatie van ons dak. Tenminste als het weer het toelaat, want het is een natte zomer geweest met veel regendagen. Dan moesten we alles afdekken met plastic zeilen en konden we op pad om de materialen te halen. Zo bleven we lekker bezig, hoewel het langzaam gaat.

In een halve dag hang je net een paar balkjes op, haal je wat oude pannen weg, maak je het daaronder helemaal schoon en verwijder je heel veel oude roestige spijkers:

Time-lapse van een half dagje dakrenovatie

Een buurman, die de eerste foto met ons op het dak, vroeg verbaasd: ‘Stofzuigen jullie het dak?’ Dat is waar! Als we de dakpannen en de panlatten hebben verwijderd, maken we de balken structuur helemaal schoon: We krabben het houtrot weg. En daarna zuigen we alle rotzooi weg met onze bouwstofzuiger. Onder de oude pannen ligt namelijk een hele berg rotzooi van muizen en vogels.
En als alles schoon is dan spuiten we één keer een houtworm behandeling over de balken.
In Portugal verkopen ze nog steeds producten, die in de rest van Europa niet meer verkocht worden en heel schadelijk is voor bijen. Maar ik heb gelukkig ook het iets minder schadelijke product gevonden, op basis van Permethrin.

Mooie mosjes, een oud flesje met anti-wormen middel en een berg muizenmest.

We renoveren het dak helemaal in de stijl zoals het was. Het enige dat we anders doen, is de extra laag onder pannen met een membraam en verticale tengels. En we gebruiken geen cement om de nokpannen vast te zetten. Hierdoor wordt het dak ietsje hoger. Het uitzetten van de panlatten was een hels karwei. Ondanks de proefjes die we eerst maakten, hebben we het twee keer opnieuw moeten doen. Dit dak is heel ingewikkeld, en het is moeilijk om alles met nieuwe materialen precies zo uit te laten komen als het origineel.

Een proefje, nog een keer de panlaten uitzetten, maar nu tevreden!

Het membraam hebben we na uitvoerige research gekocht in Spanje. Natuurlijk hebben gedacht om het dak te isoleren, maar het is simpeler om de zoldervloer te isoleren. Daarbij willen we het liefst proberen om de originele binnen-betimmering van het dak te laten zitten. Dus twee goede redenen om geen isolatie in het dak te stoppen. Het membraam is geschikt om misschien ooit toch nog isolatie te gebruiken (namelijk dampdoorlatend). Mocht er met een storm een pan van het dak waaien, hebben we niet direct lekkage, want het is waterbestendig. En door de reflecterende laag is het warmtewerend tegen de brandende zon in de zomer. En het laat ons dak er nu uitzien als een ruimteschip!

Testje met de verholen goot!

Ondertussen zijn we weer een stapje verder. De onderste rij pannen liggen op het dak. We hebben de ‘verholen goten’ langs de dakkapel gemonteerd. En nu werken we aan de ‘kilgoten’, tussen het dak van de dakkapel en het grote dak. En dan, dan kunnen we eindelijk die pannen erop gaan leggen.
Dat gaat ook stapje-voor-stapje, want er zijn heel veel pannen die schuin of doormidden gezaagd moeten worden.
Gelukkig heeft Nuno een mooie tegelzaag gekocht, die de pannen heel strak op maat zaagt.

share:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.